Тест на Hyundai i40 1.7 CRDi

Hyundai i40 беше създаден специално за Европа в развойния център на марката в Рюселсхайм. Наследникът на Sonata, който се предлага във версии седан и комби е позициониран в доста пренаселения "D"-сегмент.

С помощта на вносителите на марката у нас направихме 10-дневен тест на Hyundai i40 във версия седан, задвижван от 1.7-литров дизелов двигател. Автомобилът беше вече навъртял над 25 000 км. Това от една страна гарантираше максимални показатели от двигателя, а от друга – щеше да стане ясно как нашите "хубави" пътища са се отразили на окачването и на шума в салона. Предната част на i40 е едновременно агресивна и елегантна. Изящните фарове имат извити дневни светлини от светодиоди. Трапецовидната радиаторна решетка е разделена на 2 части, а в двата края на мощната аеродинамична броня има красиви светлини за мъгла, повтарящи по форма основните фарове. Мощният вид на предната част се подсилва от ребрата върху предния капак, продължаващи визуално в "А"-колонките и от раздутите арки на калниците. В страничните огледала има вградени мигачи. Профилът на автомобила е с форма на купе. Ясно изразена релефна линия започва от предните арки на калниците и завършва до красивите стоп светлини. В капака на багажника има интегриран малък спойлер. Габаритните размери на Hyundai i40 седан са следните: дължина 4740 мм, широчина 1815 мм, височина 1470 мм, междуосие 2770 мм, диаметър на завой 11 м, клиренс 140 мм, следа: отпред 1590 мм и отзад 1595 мм, резервоарът побира 70 л, а обемът на багажника е 503 л. Собствената маса на тестовия автомобил е 1610 кг. Гумите са 16-цолови с размери 205/60. Окачването е независимо, отпред McPherson и отзад многоточково. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател. Спирачната система е с вентилирани 320-милиметрови дискови спирачки отпред и с 300-милиметрови плътни отзад. Ръчната спирачка е с електро-управление с асистент за потегляне по наклон. Серийно се монтират системи ABS, EBD и ESC.

Плавните линии на екстериора продължават и в интериора на Hyundai i40. Цялото оборудване в салона е изработено от качествени и приятни на допир материали, а шумоизолацията е на много високо ниво. Седалките са удобни, с ярко изразени странични опори отлично придържащи тялото на водача и неговия спътник при резки виражи. Зад ергономичния 3-спицов мултифункционален волан има модерно табло с уреди, чиито показания се разчитат лесно. Всички бутони и копчета са разположени интуитивно и ергономично. На задните седалки има достатъчно място за 3-ма възрастни. Тестовият автомобил имаше пълен електропакет, радио със CD и входове за USB и iPod, Bluetooth, навигация, двузонален климатроник, круизконтрол, датчици за осветеност и дъжд, стартиране на двигателя с бутон и т.н. За безопасността на пътуващите наред с познатите в този сегмент мерки има и въздушна възглавница за коленете на водача.

Задвижването на тестовия Hyundai i40 става от 1.7-литров модерен Common Rail, който има турбокомпресор и интеркулър. Работният обем е 1685 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 77.2 мм, ходът на буталата е 90 мм, степента на сгъстяване е 16.5:1, максималната мощност от 85 кВт/116 к.с. се постига при 4000 об/ми. МВМ от 260 Нм, който е наличен още при 1250 об/мин се запазва без промяна до 2750 об/мин. Това е в основата на гъвкавата работа и икономичността на двигателя. Скоростната кутия е 6-степенна механична, задвижването става на предния мост. Според завода-производител динамичните и експлоатационни характеристики на Hyundai i40 са следните: ускоряване от 0-100 - 12.3 сек, максимална скорост на движение - 192 км/ч, разход на гориво в градски условия – 5.3/100, в извънградски условия – 3.7/100 и среден – 4.3/100. Емисиите на СО2 са 113 г/км. По време на теста пропътувахме почти 1100 км, от които около 50 км из София, 420 км по магистрала "Тракия" и останалите по първостепенни и второстепенни пътища, включително и преминаване на прохода "Шипка" в двете посоки. В края на теста показанията на борд-компютъра отчетоха 4.5/100 среден разход, което е отличен резултат.