"Големият бял лебед" BMW X5 xDrive30d

От пускането на пазара до началото на 2013 г. от основателя на клас SUV - Х5 на BMW бяха произведени над 1 300 000 бр., като най-голям дял имаха продажбите в Щатите. Третото поколение със заводски индекс F15, което се появи през м. май м.г. трябваше да затвърди позициите на модела. Първият кратък тест с новото Х5 направихме в началото на декември и тогава обещахме, че при първа възможност ще вземем за повече време един от новите автомобили. Предварително бяхме планирали да посетим паметника на "Самарското знаме" на Чадър могила край Ст. Загора.

00 новый размер

 

Още от пръв поглед се вижда, че третото поколение на Х5 има ясно забележими промени в екстериора. Някои колеги нарекоха новия автомобил „Голямата бяла акула”. Аз обаче, мисля че по- му подхожда епитета „Големият бял лебед”, защото Х5 е станал по-красив и по-грациозен!

1 новый размер

Новите активни фарове с вградени мигачи и дневни светлини, като опция могат да бъдат FULL LED. Корпусите им са изтеглени и подобно на онези при 3-Series достигат чак до осезаемо по-големите традиционни решетки-бъбреци. Отворите за въздух в новата предна броня са изработени в стила на новото купе BMW 4-Series. Новите светлини за мъгла са от светодиоди.

2 новый размер

Погледнат в профил новият автомобил няма как да бъде сбъркан с друг. За пръв път обаче в този модел, подобно на моделите на Infiniti има вентилационни отвори в задния край на предните калници оптимизиращи въздушните потоци от предните колесни арки. Тази иновация е част от новите неща, които са позволили получаване на коефициент на челно съпротивление от 0.31 – най-добър показател в този клас за сега.

IMG 9161 новый размер

сн. Георги Павлов

Поглеждайки отзад впечатление правят новите LED-светлини в стила на по-малкия Х3. Лека промяна има в задната броня и в петата врата.

93 новый размер94 новый размер

Новите елементи са променили съвсем леко габаритните размери на BMW X5: дължината е 4886 мм/+29 мм/, широчината е 1938 мм/+5 мм/, а височината е 1762 мм/-14 мм/. Междуосието от 2933 мм е без промяна. Клиренсът е 209 мм. Следа: 1644 мм отпред и 1650 мм отзад. Резервоарът побира 85 л. Обемът на багажника е нараснал и е вече от 650-1870 л. Автомобилът е олекнал с 90 кг, собствената маса е 2070 кг. Гумите са 18-цолови с размери 255/55.

5 новый размер

Окачването е независимо, многоточково отпред и отзад. Системата за активно управление на амортисьорите има 4 режима на работа: Eco PRO. Comfort, Sport и Sport+. Познатото Активно управление променя не само усилието, но и предавателното отношение. Спирачките са с вентилирани дискове, а серийно се монтират системи ABS, EBD и ESP. Водачът може да разчита и на помощта на: Система за спускане по наклон, която автоматично поддържа скорост от 8 км/ч, Система за сигнализиране и предпазване от евентуален удар, Система за сигнализиране със звук и с вибрация за наличие на автомобили в „мъртвия ъгъл” и Активен круизконтрол с възможност за промяна на дистанцията за активиране.

PIC 0242 новый размер     
Промените в салона на BMW X5 F15 са малко, но ясно забележими за онези които познават модела. Интериорът е еволюция на досегашния. В общи линии таблото е запазило своите черти, но таблото с уреди, централната конзола, воланът и облицовките на вратите са с нов дизайн. Системата за нощно виждане с разпознаване на хора и животни осигурява неоценима помощ при движение нощно време и в мъгла. Материалите за изработка са с високо качество, а дисплеят на информационно-развлекателната система е вече по-голям. Новост е показване на статуса на работа на системата xDrive и на ъглите на наклон по време на движение. Контролерът на системата iDrive вече е по-голям и има Touch pad в горната си част, позволяващ изписване на букви и символи с пръст. Има възможност за постоянна връзка с Интернет и Дървените апликации са имитация, но металните са от истински полиран или матиран алуминий. Тестовият автомобил беше оборудван с опционалния М-пакет.

IMG 9209 новый размер

сн. Георги Павлов

Задната врата е с електрозадвижване, а долната част може да издържи товар до 200 кг. Интересна новост е наличието на 2 допълнителни места сгънати в пода на багажното отделение.

IMG 9210 новый размер

сн. Георги Павлов

Задвижването на тестовия BMW X5 xDrive30d става от 6-цилиндров редови Common Rail, работещ по системата Twin Power Turbo. Той има по 4 клапана на цилиндър и система Start/Stop. Работният обем от 2993 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 84 мм, ходът на буталата е 90 мм, степента сгъстяване е 16.5:1, максималната мощност е 190 кВт/258 к.с/4000 об/мин, а МВМ е 560 Нм/1500-3000 об/мин. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична, а задвижването е пълноприводно xDrive.

IMG 9122 новый размерIMG 9135 новый размер

сн. Георги Павлов

Големият автомобил се ускорява от 0-100 за 6.9 сек, а максималната скорост на движение е 230 км/ч, при среден разход 6.2/100 и емисии на СО2 162 г/км. С „Големия бял лебед” изминахме 404 км по АМ „Тракия” и 381 км по извънградски пътища в тестови условия без никакви забележки към пътното поведение и динамичните характеристики, а разходът от 7/100 в края на теста считаме за напълно приемлив!