До яз. Кърджали с Nissan Qashqai

От момента на появата си на пазара през 2007 г. Nissan Qashqai се радва на голямо търсене. След продадени над 2 млн. бр. от първото поколение японците пуснаха ново, построено върху новата платформа на алианса CMF. И въпреки, че е по-дълъг с 47 мм новият автомобил ще се произвежда само с 5 места.

Q 021 новый размер

Тази пролет  вносителите на марката организираха тест за журналисти от водещи автомобилни медии по трасето от София до яз. Кърджали и обратно. Така имах възможност, след като вече съм видял новия Qashqai на щанда на Nissan в Женева, да го изпробвам в движение по многобройните завои, заобикаляйки неочаквано изскачащи дупки по пътя.

Дизайнът на екстериора, който е разработен в европейското студио на марката е нов, със заемки от този при по-големите X-Trail и Morano.

Q 001 новый размер

Цялата предна част е нова. Впечатление правят опционалните светодиодни фарове, които отлично осветяват пътя нощно време. Зад новата решетка се крие една от иновациите – подвижни щори, които се затварят при скорост над 30 км/ч и се отварят само ако има опасност двигателят да прегрее. Това е една от причините коефициентът на челно съпротивление да е намален до 0.32.

Q 009 новый размер

Широчината на автомобила е увеличена с 20 мм, а височината е намалена с 15 мм. Това е променило осезаемо познатия силует, като в същото време въпреки добавянето на ново оборудване собствената маса е намалена с 40 кг.

Q 026 новый размер

Едно от нещата, на което най-много се зарадвах е непроменения клиренс. Това е признак за добра проходимост. В същото време водачът може да разчита на помощта на цялостен пакет от иновативни технологични функции, подобряващи шофирането. „Safety Shield” -технологиите на Nissan включват системи: Forward Emergency Braking за предпазване от челен удар, Driver Attention Alert за сигнализиране при наличие на умора у водача, Traffic Sign Recognition за разпознаване на пътните знаци, Line Departure Warning за предпазване от неволно напускане на избраната лента, Blind Spot Warning за сигнализиране за автомобили в „мъртвия ъгъл”, Moving Object Detection за сигнализиране при опасно приближаване на обект и High Beam Assist за автоматична смяна на светлините. Освен това неоценима помощ оказват: системата Chassis Control, която подобрява осезаемо возията и пътното поведение, системата за динамичен контрол Vehicle Dynamic Control, системата Active Trace Control за контролиране на пътното поведение с прилагане на спирачно усилие върху отделни колела в завой и системата Active Ride Control, която с леко спирачно усилие върху различни колела осигурява хоризонтално положение на купето. Неоценима помощ при паркиране осигурява системата Intelligent Park Assist, която освен датчици има 4 камери. Ръчната спирачка вече е с електронно управление и позволява аварийно спиране при неизправност на основната спирачна система. Сами разбирате, че нямаше как да проверя как работи всяка от тези системи, но с чисто сърце мога да кажа, че пътното поведение на новия Qashqai е на много високо ниво. Част от това е и възможността водачът сам да избира между нормален и спортен режим на работа на усилвателя на волана.

Q 004 новый размер

В салона на Nissan Qashqai е вече по-просторно, а оборудването е по-модерно.

Q 015 новый размер

Седалките са нови, по-големи и по-удобни. В зависимост от нивото на оборудване на таблото има 1 или 2 цветни дисплея. Монтирано е амбиентно осветление.

Q 010 новый размерQ 011 новый размер

Задната врата се отваря със 150 мм по-високо облекчавайки товаренето и разтоварването в багажника, който вече има обем 430 л.

Q 019 новый размер
Иновациите продължават и с новата двигателна гама на Qashqai. Всеки двигател използва турбокомпресор, за да се намали работния обем, вредните емисии и разхода на гориво, като едновременно с това се запазва отлична динамика с водещи в класа емисии CO2. Както и преди се предлагат версии само с предно задвижване с 6-степенна механична трансмисия, които всъщност са по-голямата част от продажбите. При пълноприводните версии може да се избира между 6-степенна механична или 8-степенна вариаторна трансмисия Xtronic. Nissan Qashqai се предлага с 4 двигателя всички с турбокомпресори: 2 бензинови: 1.2 л – 115 и 1.6 л – 163 к.с. и 2 дизелови: 1.5 л – 110- и 1.6 л - 130 к.с.

Q 023 новый размер

При първа възможност ще взема за повече време един от новите автомобили и тогава ще споделя още впечатления от новия Nissan Qashqai.